L'Àfrica Subsahariana
  Burkina Fasso
  Thomas Sankara
  Contes i Poemes
  La història d'en Sangaré
  Recomanacions culturals
  Diccionari Multilingüe
  Converses amb l'Àfrica
 
  Recomanacions culturals
Llibres
El antropólogo inocente
Nigel Barley

El llibre tracta sobre les experiències d'un antropòleg anglès, professor en una universitat, que un dia decideix anr a l'Àfrica per fer un treball de camp amb l'ètnia dels Dowayos, una ètnia que viu al nord de Camerun. Un cop allà, descriu amb molt humor com és de diferent la vida d'aquesta ètnia de la vida occidental.L'antropòleg estudia, anota i interpreta les costums dels dowayo sense saber que els dowayo estudien, anoten i interpreten les seves.

A favor de África, yo acuso
René Dumont

Áfricas
Bru Rovira

Amal? Et saludo
Associació Àkan

Burkina Faso
Silviane Janin, Guides Olizane

Chemin de Gagnoa
Youssouf Savadogo

Ébano
Ryszard Kapuscinski

El largo camino hacia la libertad
Nelson Mandela

El sueño de África
Javier Reverte

Historia del África negra
Joseph Ki-Zerbo

L'enfant peul
Amadou Hampaté Bâ

Les dieux délinquants
Augustin-Sondé Coulibaly

Los caminos perdidos de África
Javier Reverte

Los Olvidados

Eduardo Soto-Trillo

L'enfant noir
Camara Laye

Quatre semaines pour grandir
Mahamadou Sintédia DIAKITE

Tuareg
Vázquez-Figueroa

Una carta molt llarga

Mariama Bâ

Una dama africana
Erik Orsema

Vagabundo en África

Javier Reverte
Música
Salif Keita
Salif Keita (“la veu daurada de l'Àfrica” com també se'l coneix) és reconegut en tot el món tant per ser un dels impulsors del afropop com per la qualitat de la seva veu, les seves presentacions en viu i per haver estat el primer líder de grup africà en ser nominat a un premi Grammy.

Ali Farka Touré
Ali Farka Touré va néixer en 1939 en Gourmararusse (a la regió de Tombuctú), Mali, forma part d'una família noble songhaï, raó per la qual no deuria haver-se dedicat a la música. La seva família va desaprovar les seves intencions perquè en la societat de Mali la professió de músic i el dret a tocar és hereditari i pertany a les castes de músics. Malgrat això, Ali és un home amb determinació i independència, i una cop que va decidir fer música, ningú el va poder detenir.

Lokua Kanza
Lokua Kanza va néixer en 1961, a Bukavo, en el llavors anomenat Congo Belga. Més tard el país va passar a anomenar-se Zaire i, en l'actualitat, República Democràtica del Congo. De mare rwandesa i pare zaireny, en termes musicals Lokua es va veure influenciat per els dos: “les percussions procedeixen del poble del meu pare, que està a la regió equatorial, és un poble guerrer, de ritmes forts”. De petit escoltava els càntics de la seva mare, melodies amb influències índies i del món àrab. Kanza composa en anglès i en francès, però fonamentalment canta en lingala i swahili, les llengües de la seva mare i el seu pare respectivament.

Rokia Traoré
La seva intensa, delicada i versàtil veu és reconeguda com una de les millors de tota Àfrica. Rokia fa servir la seva veu amb grans matissos. Una particularitat que la cantant expressa amb aquestes paraules: “el que és important per a mi és escollir una modulació adequada respecte la intensitat de la nota i, a la vegada, preservar la seva delicadesa, tot això dona “color” al meu cant”.

Tiken Jah Fakoly

En una Àfrica políticament complicada, el reggae ivoirià de Tiken Jah Fakoly és un arma de denúncia, de condemna, d'oposició. De conciliació, també. Contra el poder insolent i per conseqüència molest, algunes lletres de Tiken són un crit de protesta.

Alpha Blondy
Alpha Blondy, la veu sensible que canta per demanar un món més just. Alpha Blondy s'ha convertit en un dels artistes reggae més popular i reconegut pels seus himnes a favor de la moralitat, de l'amor, de la pau...

 
Pel·licules
Moolaadé
Collé Ardo viu en un poble africà. Fa set anys, no va permetre que la seva filla fos sotmesa a la ablació, una pràctica que li sembla una barbàrie. Avui, quatre nenes fugen del ritual de la purificació i demanen a Collé que les protegeixi. A partir d'aquest moment, s'enfronten dos valors: el respecte al dret de protecció (el moolaadé) i la tradició de l'ablació (la salindé). .
El jardinero Fiel
“El jardinero fiel” és una pel.lícula basada en la novel.la de l'anglès John le Carré que utilitza els mecanismes de la ficció per explicar quelcom que te a veure directament amb la situació actual sanitària en el planeta: les companyies farmacèutiques fan servir als països del tercer món com laboratori de proves.

En el mundo a cada rato
“En elmundo a cada rato” és una suma de mirades, a través de cinc curtmetratges. Els directors “miren el món d'una altra manera”, amb l'ajuda dels veritables protagonistes de les cinc històries que composen aquest llargmetratge: nens i nens de diferents llocs del món. Aquests nens són capaços de contagiar-nos les seves ganes de viure i de millorar el món en el que viuen, malgrat les dificultats. L'objectiu d'aquesta pel·lícula és contribuir des del cinema a un major coneixement i sensibilització social sobre les situacions que afronta la infància en els països en desenvolupament, en el món, a cada estona.
 


Àfrica Viva és una associació sense ànim de lucre amb CIF: G- 17634551 i inscrita en el registre d'entitats de la Generalitat de Catalunya amb el nº: 3819.